8 december 2021

De mooiste overkappingen

2 min read

Overkappingen zijn er in heel veel soorten en maten. Zo is er al veel keuze is het basismateriaal. Je kunt kiezen voor een houten basisconstructie met bijvoorbeeld dakpannen op het dak. Je kunt ook kiezen voor deze houten basisconstructie maar dan met riet afgedekt als dak. Een andere optie is om de muren rondom op te metselen met stenen. Bijvoorbeeld een muurtje aan drie kanten en dan aan 1 kant los. Voor het dak kun je dan weer kiezen tussen riet of dakpannen. Dakpanplaten kan overigens ook nog.

Het nadeel van bovenstaande constructies vind ik persoonlijk dat het dak een vast en dicht iets is. Hier kun je niks mee qua open zetten. Bovendien is de basisconstructie zwaar en deze zet je niet snel direct aan je huis. Maar het kan anders. Er zijn andere opties.

Overkapping met lamellen

Je kunt er namelijk ook voor kiezen om een overkapping te construeren met een lamellen dak. Dit dak met lamellen kun je vervolgens bedienen. Zo kun je hem helemaal open zetten als je lekker wilt zonnen in je lamellen overkapping. Je kunt hem helemaal dicht zetten als het gaat regenen. En wil je bijvoorbeeld gedeeltelijk schaduw creëren dan kun je de lamellen onder een bepaalde hoek zetten zodat hij wat zonlicht tegenhoud.

Voordelen overkapping lamellen

Een groot voordeel van deze overkapping met lamellen constructie is dus zoals hierboven genoemd het kunnen bedienen van het dak. Maar daarnaast is het bij een lamellen dak ook zo dat je de basisconstructie lichter kunt maken. Bijvoorbeeld van aluminium. Dit scheelt je in gewicht bij transport. Ook bij het plaatsen van de overkapping kun je gemak hebben van het mindere gewicht. Een dergelijke aluminium constructie is ook nog sierlijk aan je huis te zetten. Dus direct verbonden aan je woning. Dit zou je met een houten of stenen constructie niet snel doen. Ook aan de afwatering is gedacht. Zodat je geen plens water over je heen krijgt als je de lamellen open zet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *