20 oktober 2021

Hond mee op reis

2 min read

Als hondeneigenaar heb je voor vakanties altijd een dilemma. Moet je jouw hondje bij iemand onderbrengen, of neem je die trouwe viervoeter mee? Als je met de auto of camper gaat, is het goed te doen om je hond mee te nemen. Zeker in een natuurrijke omgeving, waar je hond zich helemaal uit kan leven. In dit blog vind je tips over waar je aan moet denken wanneer je jouw hond meeneemt op vakantie.

Kleding

Misschien klinkt het onzinnig, maar hondenkleding is absoluut geen overbodige luxe. Sommige hondenrassen zijn zwakker, maar ook oudere honden kunnen kleding goed gebruiken. Zo is er de hondenjas. Voor oudere honden met een instabieler immuunsysteem kan een jas helpen bij het voorkomen van ziektes. Ook kleinere hondenrassen, zoals chihuahua’s, hebben het in de winter door hun formaat en korte haren sneller koud. Omdat ze kleiner zijn zit het lijfje dichter bij de grond, die in de winter zelfs bevroren kan zijn.

En dat brengt ons direct naar het volgende kledingstuk: de hondenschoen. Ook hondenschoenen zijn ideaal voor op de vakantie. In de koude winters kunnen hondjes hun pootjes bevriezen als er geen bescherming omheen zit. Dit zorgt voor wondjes, kloofjes en pijnlijke blaren. Maar ook in de zomer, als het asfalt nog een stuk warmer is dan de buitentemperatuur, kunnen de honden hun pootjes lelijk verbranden. Tot slot beschermt het natuurlijk ook tegen scherpe objecten zoals glas en steen.

Regelgeving

Het is uiterst belangrijk om van tevoren goed te controleren of honden welkom zijn in het gebied waar je naartoe wil reizen. In sommige nationale parken is het namelijk niet toegestaan om honden mee te nemen, zelfs niet als deze zijn aangelijnd. Ook bepaalde hondenrassen mogen sommige landen überhaupt niet in.

Daarnaast is het vaak noodzakelijk om je hond te vaccineren tegen rabiës. In de hele EU is deze vaccinatie verplicht, naast het hebben van een dierenpaspoort en een chip. Voor buiten de EU is het goed om de lokale overheidswebsite te checken.

Pauze

Als je met de auto gaat is het belangrijk om vaak te stoppen, zeker als de hond nog jong is. Laat ze even de auto uit voor een plasje en een rondje, zodat ze lekker blijven bewegen. Een regelmatige pauze kan voor uzelf natuurlijk ook geen kwaad. Even lekker de benen strekken tot de volgende benzinepomp.

Hopelijk kan je met deze tips met een gerust gevoel op vakantie. Kies een mooie natuurrijke plek uit en geniet samen met jouw viervoeter van een onvergetelijke vakantie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *