20 oktober 2021

Luchtverontreiniging tegengaan

2 min read

Hoewel noodzaak de moeder van de uitvinding kan zijn, zijn het over het algemeen de toenemende kosten die de efficiëntie voortbrengen. Vóór de jaren ’70 werd voornamelijk de thermostaat opgevoerd wanneer het binnenshuis kouder werd.

Op het moment dat de verwarmingskosten door het dak gingen, kon je warme kleding aantrekken om de kosten te drukken en werd er begonnen om te zoeken naar andere mogelijkheden tot besparing. Afdichting en isolatie werden belangrijk om de warmte niet te laten ontsnappen.

In de loop van de tijd kregen oude huizen nieuwe, strakke ramen en deuren, isolatie- en dampbarrièreverbeteringen, moderne gevelbeplating en nieuwe, strakke ramen en deuren, isolatie- en dampbarrièreverbeteringen, moderne gevelbeplating en werd elke scheur waardoor de lucht kan passeren dichtgemaakt.

Nieuwbouw

Bij de bouw van nieuwe huizen werd rekening gehouden met warmte-efficiëntie en de nieuwe materialen werden sindsdien gebruikt. Huizen werden eindelijk thermisch efficiënt. Wat sommigen begon zich af te vragen, was of ze bewoonbaar waren.

De oude huizen hadden een natuurlijke ventilatie, ondanks of juist door hun gebreken. Bij de nieuwbouw werd eigenlijk alleen maar rekening gehouden met het drukken van de energie rekening, terwijl over ventilatie niet goed was nagedacht.

Waarom ventileren?

Het leven in de nieuwbouw woningen genereert zowel vocht als verontreinigende stoffen. Het vocht komt van koken, wassen, douches en ademhaling. Bij buitensporige niveaus condenseert vocht op vensters en kan deze structurele verslechtering veroorzaken. Gebieden van overmatig vocht zijn ook broedplaatsen voor schimmel, meeldauw, schimmels, stofmijt en bacteriën.

Je weet dat je een probleem hebt als je vochtverzameling op je ramen vindt, of als je zwarte vlekken op muren opmerkt. Deze lelijke vlekken geven schimmelgroei aan. Sporen en stof worden gemakkelijk in de lucht opgenomen en circuleren vrijelijk door het hele huis, eventueel veroorzaken ze mogelijk een reeks symptomen en allergische reacties.

Verontreiniging

Naast overmatige vocht- en biologische verontreinigingen hebben apparaten die de verbranding toepassen, het potentieel om mogelijk gassen, waaronder koolmonoxide en andere verontreinigende stoffen in de lucht te laten ontsnappen.

Zelfs ademhalen kan aan het probleem toegevoegd worden wanneer  de hoeveelheid kooldioxide overmatig wordt, waardoor muffe lucht wordt gecreëerd.

Er zijn gedeeltelijke oplossingen voor het probleem van de binnenlucht kwaliteit. Een elektrostatisch filter dat in een mechanische ventilatie is geïnstalleerd, zal de verontreinigingen van de lucht verminderen, maar het zal niet helpen met vocht, muffe lucht of gasvormige verontreinigende stoffen.

En, lokale uitlaat fans kunnen overtollig vocht in de keuken, bad en wasruimte verwijderen, maar een negatieve druk in het huis creëren. Terwijl de lucht naar buiten wordt gepompt, worden er door het ontstane vacuüm langzaam lucht naar binnen gezogen waardoor er geuren, stof en verontreinigingen binnenkomen.

Een betere oplossing van de hele woning is om evenwichtige ventilatie te creëren. Op deze manier blaast één ventilator de muffe, vervuilde lucht uit het huis terwijl een andere het vervangt met vers. Natuurlijk, als de frisse lucht koud is, moet je wel het opwarmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *